Athens Riviera
210 894 0930
Athens Riviera 210 894 0930
+30 210 8940930

Μαστεκτομή και αποκατασταση σε 1 χειρουργειο

 «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς, που μπορούμε να προσφέρουμε νέες επιλογές στις ασθενείς με καρκίνο μαστού. Ελαχιστοποιούμε το ψυχικό τραύμα του ακρωτηριασμού, καθώς αφαίρεση στήθους και αποκατάσταση γίνονται σε ίδια χειρουργική επέμβαση. Από τη μία, μειώνεται ο κίνδυνος των πολλαπλών και χρονοβόρων χειρουργείων, από την άλλη η εμπειρία με τον καρκίνο του στήθους,  ελαχιστοποιεί την αίσθηση της απώλειας με το τεράστιο ψυχολογικό βάρος που φέρει στην παθούσα.»  

   Δρ. Έλενα Τζαμαντάκη, διδάκτωρ Πλαστικής Χειρουργικής με εξειδίκευση στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική, πιστοποιημένη από το Ελληνικό Συμβούλιο Πλαστικής Χειρουργικής και Δρ. Τ. Κρασονικολάκης, Χειρουργός- Ειδ. Μαστολόγος Λαπαροσκόπος, πιστοποιημένος από την Ελληνική Χειρουργική Εταιρία Μαστού.

Η αύξηση του καρκίνου του μαστού τα τελευταία χρόνια, έχει αυξήσει τις ανάγκες για τελειοποιημένες χειρουργικές τεχνικές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής αυτών των γυναικών και απαλύνουν την ήδη βεβαρημένη ψυχολογία τους. Στις μέρες μας, είναι επιτακτική ανάγκη, η αποκατάσταση του στήθους μετά μαστεκτομής. Όλο και περισσότερες γυναίκες, φυσικά και επιλέγουν αυτήν τη χειρουργική επιλογή, παρά να υποστούν αρχικά τον ακρωτηριασμό και την εξάμηνη ταλαιπωρία έπειτα.

Οι προηγμένες πλαστικές τεχνικές των εξειδικευμένων Χειρουργών Μαστού και Πλαστικών μας, επιτρέπουν στη γυναίκα που ξυπνάει από μία μαστεκτομή, να έχει στήθος με ελάχιστες ή ακόμη και δυσδιόρατες ουλές.

Κάθε χρόνο, πραγματοποιούμε πολλές επεμβάσεις αποκατάστασης στήθους. Αυτές περιλαμβάνουν αποκατάσταση θηλής, διορθωτική στον ήδη αποκατεστημένο μαστό και αποκατάσταση μαστού με μεταφορά λίπους. Πάνω από το 80% των γυναικών, επιλέγουν ταυτόχρονη μαστεκτομή και αποκατάσταση.

  “Μας απασχολούν και μας ενοχλούν ιδιαίτερα, οι κακοτεχνίες περιστατικών αποκατάστασης που δεχόμαστε στο ιατρείο μας. Ο παραδοσιακός τρόπος είναι επίπονος, απαιτεί πολλαπλές επεμβάσεις και παράγει, αναγκαστικά, ένα υποδεέστερο αισθητικό αποτέλεσμα. Προσπαθούμε σκληρά να αλλάξουμε «το κατεστημένο» στην αποκατάστασης του μαστού. οι γυναίκες αξίζουμε  κάτι πολύ καλύτερο! Θέλουμε να γνωρίζουν, πως στις μέρες μας, υπάρχουν και καλύτερες επιλογές!»

Η αποκατάσταση μαστού μετά μαστεκτομής γίνεται, από τους περισσότερους πλαστικούς χειρουργούς, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο διάτασης των ιστών, τοποθετώντας διατατήρα την ώρα της μαστεκτομής, ώστε να υπάρξει μελλοντικός χώρος για τα ενθέματα. Για τους επόμενους μήνες, ο διατατήρας, δηλαδή η σακούλα  που έχει τοποθετηθεί, προοδευτικά φουσκώνει με τη χορήγηση ορού. Ακολουθεί δεύτερη χειρουργική επέμβαση, όπου οι διατατήρες αφαιρούνται και αντικαθίστανται με ενθέματα. Μετά από δύο χειρουργεία, η ασθενής βρίσκεται συνήθως με κακοσχηματισμένους μαστούς και με μεγάλες αντιαισθητικές ουλές.

Αρκετές γυναίκες, βρίσκουν την αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή, μία από τις πιο επώδυνες, δύσκολες και απογοητευτικές περιόδους, στη διαδικασία της ανάρρωσης από καρκίνο του μαστού.

Υπάρχει εναλλακτική λύση:
Μαστεκτομή και ταυτόχρονη αποκατάσταση του στήθους

Ξεκινώντας τη μαστεκτομή με μία πολύ μικρή τομή αντί μίας μεγάλης, από τη μια άκρη στην άλλη, που είναι η συνηθέστερη. Είναι μία επέμβαση πρόκληση για τους χειρουργούς, εξαιρετικά απαιτητική, η οποία χρειάζεται απόλυτη συνέργεια μεταξύ χειρουργού και πλαστικού χειρουργού. Εφόσον αφαιρεθεί πλήρως ο μαστικός αδένας και πολλές φορές και η θηλή με τη θηλαία άλω, φτιάχνεται το έδαφος της θήκης κάτωθεν του μείζονος θωρακικού μυός, ώστε να μπορεί να δεχθεί το επιλεγμένο ένθεμα. Το κάτω τμήμα του ενθέματος, παραμένει ακάλυπτο λόγω ανατομίας, τοποθετείται “TLoop” (ακυτταρική μεμβράνη), η οποία συγκρατεί και αγκαλιάζει το ένθεμα που τοποθετείται κατά τη διάρκεια της μαστεκτομής, εξαφανίζοντας την ανάγκη για μελλοντικές επισκέψεις,   Με αυτήν τη μέθοδο, οι μαστοί μπορούν να επαναπλαστούν σε ένα πιο φυσικό σχήμα, σε σχέση με την κλασική αποκατάσταση μαστού, που υπερτερεί μακράν των αισθητικών αποτελεσμάτων, αμέσως μετά το τέλος του χειρουργείου. Οι έμπειροι και εξειδικευμένοι γιατροί μας, πλάθουν ένα στήθος, όσο το δυνατόν συμμετρικό. Η ουλή είναι μικροσκοπική ή μπορεί να είναι και εντελώς αόρατη. Το αποτέλεσμα είναι ένα όμορφο, καλαίσθητο φυσικό στήθος, χωρίς την υποψία της μαστεκτομής.

Η μαστεκτομή με διατήρηση της θηλήςείναι ασφαλής?

Η θηλή αποφασίζεται εάν και εφόσον μπορεί να διατηρηθεί με βάση τη θέση, τον τύπο και τη σταδιοποίηση του καρκίνου. Η καλαισθησία δε χωράει στη συγκεκριμένη περίπτωση, από την άλλη όμως, δεν υποβάλλουμε πλέον στις μέρες μας, τις γυναίκες σε ανώφελους ακρωτηριασμούς χωρίς κλινική αιτία.  Μέχρι πριν μερικά χρόνια, υπήρχαν πολύ μεγάλοι φόβοι πως αν διατηρηθεί η θηλή, μπορεί να εμφανιστούν συχνότερα τοπικές υποτροπές. Οι κλινικές μελέτες των τελευταίων ετών, δείχνουν ότι αποτελεί ασφαλή πρακτική για ορισμένες όμως περιπτώσεις, όπως:

 • όταν οι όγκοι είναι σε αρχικό στάδιο και μικρό μέγεθος
 • όταν οι όγκοι είναι μακριά από τη θηλή
 • οι όγκοι είναι μακριά από τη θηλή, χωρίς λεμφαγγειακή διήθηση
 • όταν η μαστεκτομή γίνεται προληπτικά, η λεγόμενη επέμβαση “Angelina Jolie”

Πλεονεκτήματα της ταυτόχρονης αφαίρεσης και αποκατάστασης μαστού

 • Ένα μόνο χειρουργείο. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο στο σύνολό του, μειώνει το κόστος και ελαττώνει την ταλαιπωρία
 • Αποφεύγετε μήνες επίπονης διάτασης του ιστού
 • Μετά το χειρουργείο, ξυπνάτε και έχετε το στήθος σας
 • Οι παράγοντες κινδύνου είναι λιγότεροι σε σχέση με την τεχνική διάτασης ιστού.
 • Οι ασθενείς έχουν μαστούς που φαίνονται και αισθάνονται, φυσικοί

Πώς να επιλέξετε τη σωστή τεχνική μαστεκτομής

Η σωστή επιλογή του είδους της μαστεκτομής που θα κάνετε, είναι κρίσιμη. Τα καλύτερα αποτελέσματα τα βλέπουμε συνήθως με την υποδόρια μαστεκτομήκαι με τημαστεκτομή με διατήρηση του συμπλέγματος θηλή – θηλαία άλως.  Όμως ο τύπος της επέμβασης (αφαίρεσης), είναι αυτός που καθορίζει και τον τρόπο της επέμβασης αποκατάστασης. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι τομές και το σχήμα είναι καλύτερα, σε σχέση με την απλή μαστεκτομή.

Υποδόρια Μαστεκτομή

Σήμερα, αποτελεί μία ευρέως αποδεκτή και ασφαλή μέθοδο για την αντιμετώπιση του πρώιμου καρκίνου του μαστού, ειδικά όταν ταυτόχρονα επιχειρείται πλαστική αποκατάσταση με τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης. Περιλαμβάνει την τυπική μαστεκτομή με την αφαίρεση του συμπλέγματος θηλή-θηλαία άλως με ταυτόχρονη, όμως, διατήρηση όλου του δέρματος του μαστού, το οποίο χρησιμοποιείται ως θήκη για την τοποθέτηση του ενθέματος. Προτιμάται:

 • Σε προφυλακτικές μαστεκτομές και φορείς μεταλλάξεων των γονιδίων BRCA1/2
 • Σε καρκίνους με μέγεθος μικρότερο από 4 εκατοστά
 •  Σε πολυκεντρικό ή πολυεστιακό μη διηθητικό καρκίνο του μαστού (DCIS, LCIS)·
 • Όταν ο όγκος είναι μικρός και παράλληλα ο μαστός είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους

Αντένδειξη αποτελούν οι όγκοι που βρίσκονται πολύ κοντά στο δέρμα ή διηθούν το δέρμα, ενώ σχετικές αντενδείξεις είναι η προεγχειρητική χημειοθεραπεία, ο ακτινοβολημένος μαστός, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

*BRCA Ορισμός: Το τεστ για το γονίδιο BRCA είναι ένα γενετικό τεστ που γίνεται με τη μέθοδο της αιμοληψίας και προσδιορίζει την ύπαρξη του γονιδίου που ευθύνεται για τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού. Το να κληρονομήσει κανείς ένα αντίγραφο των μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA1 και BRCA2, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο που έχει για εμφάνιση καρκίνου, αλλά δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα τον εμφανίσει.

Υποδόριος Μαστεκτομή με Διατήρηση του Συμπλέγματος Θηλή – Θηλαία Άλω

Η συγκεκριμένη τεχνική μαστεκτομής, μας δίνει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. Περιλαμβάνει την υποδόρια μαστεκτομή αφήνοντας επιπλέον άθικτη τη θηλή. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου γίνεται ταχεία βιοψία τμήματος ιστού κάτω από τη θηλή  για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα στη θηλή.

Απόλυτη αντένδειξη για την πραγματοποίηση αυτής της επέμβασης είναι:

 • η παρουσία όγκων σε απόσταση μικρότερη από 2εκ. από την θηλή, γενικά
 • σε μεγάλου μεγέθους όγκους
 • όταν υπάρχει ιστορικό διηθητικού ή μη διηθητικού καρκίνου στον ίδιο μαστό
 • προηγηθείσα ακτινοθεραπεία.

Είναι η συνηθέστερη επιλογή για τις γυναίκες που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, π.χ. λόγω της ύπαρξης του γονίδιου BRCA+ ή βεβαρημένου οικογενειακού ιστορικού με καρκίνο του μαστού και δε μπορούν να αποφασίσουν ανάμεσα στην ολική και την υποδόρια μαστεκτομή, η λεγόμενη και επέμβαση “AngelinaJolie”. Η γνωστή αστέρας του Hollywood που υπέστη αμφοτερόπλευρη προφυλακτική υποδόρια μαστεκτομή, λόγω θετικότητας στο BRCA1 και έχοντας ήδη “insitu” καρκίνο στο ένα στήθος, τη γνωστοποίησε παγκοσμίως έχοντας σώσει τη ζωή χιλιάδων γυναικών.

Οι μαστεκτομές γίνονται από την ομάδα μας, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με ειδικούς χειρουργούς μαστού και πλαστικούς χειρουργούς αποκατάστασης μαστού, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι από την Ελληνική Χειρουργική Εταιρία Μαστού. Η εμπειρία τους είναι εξαιρετικά σημαντική για την ταυτόχρονη αφαίρεση- αποκατάσταση του στήθους σας, αλλά και για την περαιτέρω παρακολούθηση της καλής υγείας και ποιότητας ζωής σας.

Τι να περιμένετε μετά την ταυτόχρονη χειρουργική διαδικασία?

Μετά την αφαίρεση και αποκατάσταση των μαστών σε Ένα Στάδιο, θα πρέπει να παραμείνετε στο νοσοκομείο, έως ότου μπορέσετε να κινηθείτε μόνη σας, χωρίς βοήθεια. Αυτό συνήθως σημαίνει 2 διανυκτερεύσεις στον χώρο του νοσοκομείου. Οι γιατροί μας θα σας ελέγχουν μετεγχειρητικά καθ’ όλη τη μετεγχειρητική περίοδο επούλωσης. Οι περισσότερες ασθενείς είναι έτοιμες να επιστρέψουν στην εργασία τους, μετά από 2 εβδομάδες. Πριν από τη μέρα του χειρουργείου, θα σας δώσουμε οδηγίες που θα σας προετοιμάσουν για την ταυτόχρονη μαστεκτομή και αποκατάσταση των μαστών, έτσι ώστε να έχετε όσο το δυνατόν πιο εύκολη, άνετη και ασφαλή ανάρρωση.

Προγραμματίζοντας το χειρουργείο σας

Μόλις πάρετε την απόφασή σας, θα πρέπει να καταβάλετε το 50% του κόστους, για να προχωρήσουμε στον προγραμματισμό της ημερομηνίας του χειρουργείου. Το υπόλοιπο ποσό πρέπει να καταβληθεί εντός δύο εβδομάδων από την ημέρα του χειρουργείου. Δεχόμαστε τους παρακάτω τρόπους πληρωμής: μετρητά, σύστημα διεθνούς μεταφοράς χρημάτων, Visa, American Express, Master Card και άλλες πιστωτικές κάρτες (έως 12 δόσεις).

Μόλις προγραμματίσετε το χειρουργείο σας, θα λάβετε ταχυδρομικώς τις προεγχειρητικές σας οδηγίες, καθώς και τη φόρμα συναίνεσης για το χειρουργείο. Θα πρέπει να τα διαβάσετε με προσοχή και να ακολουθήσετε τις οδηγίες κατά γράμμα. Λεπτομέρειες σχετικά με αιματολογικές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν πριν από το χειρουργείο, καθώς και άλλες ιατρικές εξετάσεις, εμπεριέχονται στις οδηγίες.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ

   Η Δρ. Τζαμαντάκη επικεντρώνεται στην ενημέρωση των ασθενών της σχετικά με τηνεπέμβαση και συζητάει μαζί τους, τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αφού διενεργήσει μία ενδελεχή εξέταση, συζητάει το προτεινόμενο χειρουργικό πλάνο και λύνει κάθε απορία της ασθενούς που μπορεί να προκύψει, έτσι ώστε να προχωρήσουν κοινή συναινέσει στην επέμβαση αναμένοντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

   Αν και η έρευνα μέσω ίντερνετ είναι χρήσιμη για επιμορφωτικούς σκοπούς, δε θα μπορέσετε ποτέ να την προσαρμόσετε στο δικό σας σώμα. Κατά τη διάρκεια μίας συμβουλευτικής συνεδρίας στο ιατρείο της Δρ. Τζαμαντάκη, οι πληροφορίες που θα λάβετε, δε θα είναι τυπικές και γενικές αλλά θα αφορούν εσάς προσωπικά, το σώμα σας και θα είναι στα δικά σας «μέτρα.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να μας καλέσετε στο +30 2108940930 ή μέσω email στο tzamadaki@yahoo.gr

210 8940930 Αγγ. Μεταξά & Γρ. Λαμπράκη 21